Chlebki paprykowe
Sezon na paprykę trwa. Tym razem potraktowałam to warzywo inaczej nic zwykle i dzisiaj posłużyło mi ono jako „jadalna foremka” do pszennych chlebków.
Chlebki wyszły pyszne i dobrze się kroją (o co się bałam przed pieczeniem;)).
Chlebki te upiekłam w ramach zabawy wypatrzonej u Ireny i Andrzeja „Upiecz Smakowity Chleb”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny Smakowita.
Chlebki paprykowe
7 szt.
15 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
400 g mąki
¾ łyżeczki soli
250 g wody
oraz:
7 kolorowych papryk
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Dodać mąkę i wodę i wymieszać łyżką. Jak składniki się połączą, ciasto posolić. Wyrabiać ręcznie lub maszynowo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
Paprykom odciąć „czapeczki”. Ze środka usunąć pestki i białe błony.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić i uformować 7 kulek. Włożyć po jednej kulce do każdej papryki i ustawić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nastawić na 200°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić papryki i piec 15-20 min. Gotowe chlebki paprykowe kroić ostrym nożem na kromki po całkowitym wystudzeniu. Doskonale smakują jako dodatek do lecza.