Chlebki naan z grama masala
Hinduskie chlebki naan, nie miałam okazji nigdy ich jeść, dlatego postanowiłam poszperać w necie i pierwszy raz spróbować zrobić je samemu. Tradycyjne są wypiekane w specjalnych piecach które mają kształt dzbana i wypieka się je na ściankach. W tym przepisie dziewczyny proponują usmażenie w woku niestety jeszcze się nie dorobiłam ;-) ale za to posiadam patelnię grillową i po wiem Wam że moja żeliwna patelnia grillowa spełniła swoje zadanie, a chlebki wyszyły bardzo pyszne choć najlepsze na ciepło.
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy grama masala
Do miski przełożyć jogurt i wymieszać ze świeżymi drożdżami - zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do drugiej miski przełożyć mąkę ,pół łyżeczki przyprawy grama masala , sól, oliwę wyrośnięte drożdże oraz wlewać powoli letnią wodę i wyrobić ciasto rękoma ok 10 minut lub mikserem ok 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto zostawić w misce posmarowanej oliwą - przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć na blat i podzielić na 6 lub 8 części. Z każdego kawałka uformować podłużny placek w kształci łezki - spłaszczając go delikatnie dłonią.
Uformowane plaski posmarować oliwą wymieszana z połową łyżeczki przyprawy grama masala. Tak przygotowane chlebki smażyć na rozgrzanym woku po 2-3 minuty z każdej strony.
Ale jeżeli nie posiadamy woka możemy to zrobić również na patelni grillowej posmarowanej delikatnie oliwą. Chlebki podajemy od razu lub zawijamy w ściereczkę.
Smacznego