Chlebki do koszyczka
Chlebki do koszyczka
Zawsze podobały mi się małe chlebki dokładane do koszyczka ze święconką. W tym roku postanowiłam przygotować całą partię i poświęcić im osobny post. Te chlebki nie są może aż tak wielkanocne jak bułeczki z krzyżykiem, ale za to bardziej uniwersalne. Polecam :)
Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650)
1 łyżeczka soli
150 g mąki graham (drobnej, typ 1850)
160-180 ml letniej wody ( w zależności od chłonności mąki)
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Mąki przesiać do dużej misy. Otręby, które zostaną na sitku po mące graham także dodajemy do mieszanki. Mąki wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić z cukrem w 160 ml letniej wody. Dodać do mąki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (hakiem ok. 7 minut, ręcznie ok. 10). Ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki. Jeśli będzie za suche skrapiamy wodą i ugniatamy do wchłonięcia. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, uderzyć w środek pięścią (żeby je odgazować). Podzielić na 6 lub 8 części. Każdą uformować na kształt podłużnego bochenka. Odłożyć pod przykryciem do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik (grzanie góra/dół) rozgrzać do 200-210°C. Na dolnym poziomie ustawić blachę do pieczenia z gorącą wodą. Wyrośnięte bułeczki naciąć poprzecznie w kilku miejscach, żeby nadać im bardziej chlebowy wygląd. Piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650)
1 łyżeczka soli
150 g mąki graham (drobnej, typ 1850)
160-180 ml letniej wody ( w zależności od chłonności mąki)
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Mąki przesiać do dużej misy. Otręby, które zostaną na sitku po mące graham także dodajemy do mieszanki. Mąki wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić z cukrem w 160 ml letniej wody. Dodać do mąki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (hakiem ok. 7 minut, ręcznie ok. 10). Ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki. Jeśli będzie za suche skrapiamy wodą i ugniatamy do wchłonięcia. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, uderzyć w środek pięścią (żeby je odgazować). Podzielić na 6 lub 8 części. Każdą uformować na kształt podłużnego bochenka. Odłożyć pod przykryciem do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik (grzanie góra/dół) rozgrzać do 200-210°C. Na dolnym poziomie ustawić blachę do pieczenia z gorącą wodą. Wyrośnięte bułeczki naciąć poprzecznie w kilku miejscach, żeby nadać im bardziej chlebowy wygląd. Piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego!