Chlebek żytni z orkiszem

Chlebek żytni z orkiszem

Pieczenie chleba zawsze jest dla mnie przyjemnoscią, uwielbiam zapach swieżo upieczonego chlebka i ten niezwykły jego smak.

Największą inspiracją był dla mnie prawdziwy wiejski chleb, pieczony w starym wiejskim piecu przez moją babcię.

Do teraz czuje jego zapach roznoszący się po wiejskiej chacie, wysuwany na szufli z glinianego pieca.

Chleb, który wywoływał we mnie niesamowite emocje będąc małą dziewczynką, smakował niewymownie , prawie jak przepyszne drożdżowe ciasto.

Nigdy później już nie spotkałam się z tak znakomitym chlebem.

Chlebek, który polecam jest pieczony na drożdżach bez zakwasu z mąki żytniej i orkiszowej.

Te dwie mąki połączone razem tworzą chleb delikatniejszy, mniej zbity, bardziej wilgotniejszy a przy tym zdrowy.

Polecam !

Zdjęcie - Chlebek Żytni z orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChlebek żytni z orkiszem

Składniki:

250 g mąki chlebowej żytniej razowej

150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

7 g drożdży suszonych

1 łyżeczka miodu naturalnego

1, 5 łyżeczka soli

150 ml letniej wody

100 ml letniego mleka

2 łyżki prażonego słonecznika

1 łyżka siemię lnianego

Zdjęcie - Chlebek Żytni z orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChlebek żytni z orkiszem Zdjęcie - Chlebek Żytni z orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChlebek żytni z orkiszem

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 1/4 litra letniej wody, odstawić do spienienia.

Mąki wymieszać z solą, dodać miód, spienione drożdże oraz mleko z wodą.

Wymieszać i wyrobić do uzyskania zwartej mieszaniny.

Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrosnięcia.

Dodać uprażony słonecznik i siemie lniane i ponownie wyrobić chlebek tak aby ziarna się dobrze połączyły.

Odstawić ponownie do wyrosnięcia na ok. 40 minut.

Ciasto podzielić na dwie porcje i uformować dwa chlebki.

Chlebki przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrosnięcia na 30 minut.

Wierzch chlebka posmarować letnią wodą, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220’C i piec 30-35 minut.

Studzić na kratce metalowej.

Smacznego ?

Zdjęcie - Chlebek Żytni z orkiszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChlebek żytni z orkiszem

Kategorie przepisów