Chlebek żytni z orkiszem
Pieczenie chleba zawsze jest dla mnie przyjemnoscią, uwielbiam zapach swieżo upieczonego chlebka i ten niezwykły jego smak.
Największą inspiracją był dla mnie prawdziwy wiejski chleb, pieczony w starym wiejskim piecu przez moją babcię.
Do teraz czuje jego zapach roznoszący się po wiejskiej chacie, wysuwany na szufli z glinianego pieca.
Chleb, który wywoływał we mnie niesamowite emocje będąc małą dziewczynką, smakował niewymownie , prawie jak przepyszne drożdżowe ciasto.
Nigdy później już nie spotkałam się z tak znakomitym chlebem.
Chlebek, który polecam jest pieczony na drożdżach bez zakwasu z mąki żytniej i orkiszowej.
Te dwie mąki połączone razem tworzą chleb delikatniejszy, mniej zbity, bardziej wilgotniejszy a przy tym zdrowy.
Polecam !
Chlebek żytni z orkiszemSkładniki:
250 g mąki chlebowej żytniej razowej
150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka miodu naturalnego
1, 5 łyżeczka soli
150 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
2 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżka siemię lnianego
Chlebek żytni z orkiszem Chlebek żytni z orkiszemWykonanie:
Drożdże wymieszać z 1/4 litra letniej wody, odstawić do spienienia.
Mąki wymieszać z solą, dodać miód, spienione drożdże oraz mleko z wodą.
Wymieszać i wyrobić do uzyskania zwartej mieszaniny.
Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrosnięcia.
Dodać uprażony słonecznik i siemie lniane i ponownie wyrobić chlebek tak aby ziarna się dobrze połączyły.
Odstawić ponownie do wyrosnięcia na ok. 40 minut.
Ciasto podzielić na dwie porcje i uformować dwa chlebki.
Chlebki przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrosnięcia na 30 minut.
Wierzch chlebka posmarować letnią wodą, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220’C i piec 30-35 minut.
Studzić na kratce metalowej.
Smacznego ?
Chlebek żytni z orkiszem