Chlebek z masłem orzechowym
Drugi z przepisów , o których mowa była we wcześniejszej notce , jest chlebem tylko z nazwy ;-) To rodzaj ciasta pieczonego w małej formie skrzynkowej , o smaku słodko - słonym.
Chciałam zużyć masło orzechowe , na które ostatnio jakoś nie ma amatorów i tak na szybko przygotowałam chlebek - mnie osobiście bardzo on smakował :-)
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masła utrzeć z cukrem i solą , dodać jajko i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , ciągle mieszjąc. Na koniec wlewać stopniowo mleko. Wszystko dokładnie wymieszać , wyłożyć do formy keksowej i piec 45-50 minut w temp. 180°C.