Chlebek piwny

Postanowiłam zrobić swój pierwszy chlebek w życiu, zostało mi trochę piwka i chciałam je wykorzystać no i się udał choć - powiem szczerze wcale w to nie wierzyłam ale był bardzo smaczny i dłużej trzymał swoją świeżość niż taki kupny. Polecam wszystkim z sercem :-)

Zdjęcie - CHLEBEK PIWNY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

300 ml PIWA REEDS o smaku jabłka lub cytryny

20 dag ŚWIEŻYCH DROŻDŻY

1 ŁYŻECZKA SOLI

1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA

500 g MĄKI PSZENNEJ

 

Piwo podgrzać i połowę wymieszać z cukrem oraz drożdżami, do drugiej miski wsypać mąkę sól. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dolać resztę ciepłego piwa oraz rozpuszczone masło. Wlać wszystko do mąki i zagnieść ciasto - dobrze wyrobić ok 4 - 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić no ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i włożyć do posmarowanej formy - odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 20 minut do zbrązowienia skórki - wyjąć i przestudzić.

Smacznego

Zdjęcie - CHLEBEK PIWNY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

 

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy