Chlebek piwny
Postanowiłam zrobić swój pierwszy chlebek w życiu, zostało mi trochę piwka i chciałam je wykorzystać no i się udał choć - powiem szczerze wcale w to nie wierzyłam ale był bardzo smaczny i dłużej trzymał swoją świeżość niż taki kupny. Polecam wszystkim z sercem :-)
300 ml PIWA REEDS o smaku jabłka lub cytryny
20 dag ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
1 ŁYŻECZKA SOLI
1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
500 g MĄKI PSZENNEJ
Piwo podgrzać i połowę wymieszać z cukrem oraz drożdżami, do drugiej miski wsypać mąkę sól. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dolać resztę ciepłego piwa oraz rozpuszczone masło. Wlać wszystko do mąki i zagnieść ciasto - dobrze wyrobić ok 4 - 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić no ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i włożyć do posmarowanej formy - odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wstawić ciasto piec ok 20 minut do zbrązowienia skórki - wyjąć i przestudzić.
Smacznego