Chlebek na ostro

Ten chlebek przygotowałam już jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji o nim napisać. Przed chwilą w oczy wpadł mi odpowiedni plik i stwierdziłam, że szkoda by było się tak dobrym przepisem nie podzielić. Chlebek bowiem wyszedł wyjątkowo smakowity, a nie robi się go wcale wyjątkowo długo. Choć lista składników jest dość długa, a opis przygotowania nieco skomplikowany, całość nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, poza odrobiną skupienia. Całość trzeba bowiem pokroić na odpowiedniej wielkości kawałki, poskładać w taki a nie inny sposób, dzięki czemu chlebek będzie miał ten fantastyczny, ciekawy kształt. Idealnie nada się na piknik, gdyż kromki można bezproblemowo odrywać i nie potrzeba tu noża. Poza tym wyraźny smak cheddara i musztardy nadają mu takiego charakteru, że wystarczy odrobina masła. Piwo nie jest wyczuwalne w smaku, i w sumie wydaje mi się, że można by je zastąpić wodą. Ale wtedy nazwa nie brzmiałaby tak intrygująco, nieprawdaż...?
Przepis znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje, gdzie znajdziecie zdjęcia, jak przygotować chlebek krok po kroku.
Piwny chlebek do odrywania z cheddarem i musztardą
Zdjęcie - Chlebek na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na keksówkę 12x20 cm)
ciasto:

  • 140 ml ciemnego piwa
  • 55 g masła
  • 315 g mąki pszennej
  • 40 g mąki żytniej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka


nadzienie:

  • 40 g masła
  • 15 g ostrej musztardy
  • 170 g ostergo cheddara
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach


Masło i 60 ml piwa umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wlać resztę piwa, wymieszać i przestudzić (płyn powinien być letni). 300 g mąki pszennej wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać masło z piwem, zmiksować na gładką masę mikserem z hakami. Po jednym wbijać jajka, cały czas miksując. Dodać resztę mąki pszenne i mąkę żytnią, zagnieść gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli. Masło rozpuścić, wymieszać z musztardą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x50 cm. Posmarować masłem z musztardą, pokroić na 5 pasów szerokośći 10 cm i długości 30. Pierwszy pasek posypać 1/5 sera, nałożyć drugi pasek masłem na wierzch, znów posypać 1/5 sera. Układać pasy na zmianę z serem aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Całość pokroić na 6-7 kawałków w poprzek. Keksówkę ustawić pionowo, układać kawałki jeden na drugim. Keksówkę ustawić w poziomie, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego!
Jeśli u Was akurat pogoda dopisuje, może przygotujecie sobie taki chlebek na jutrzejszy piknik...?

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z pieczonymi truskawkami

Bagietka z pieczonymi truskawk…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka