Chlebek dyniowy
Bardzo smaczny chlebek śniadaniowy. Szybki i prościutki w przygotowaniu. Nie za słodki, aromatyczny i bardzo sycący. Idealny z dodatkiem białego sera czy ulubioną konfiturą.
Na puree z dyni, bo wypieki z nim są mięciutkie i lekko wilgotne. Na oleju zamiast na maśle, dzięki czemu ciasto jest lżejsze. Dokładnie na rzepakowym, bo najzdrowszy i całkiem neutralny w smaku i zapachu, przez co idealnie sprawdza się w wypiekach. Na białej mące, ale spokojnie można podmienić połowę na mąkę pełnoziarnistą.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można dać więcej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pełna łyżeczka sody
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub opiekacz - do 150 stopni przy włączonym termoobiegu). Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką. Ciasto przełożyć do niedużej foremki i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut (do suchego patyczna wbitego w środek chlebka).