Chlebek dyniowy

Królowa jesieni, dynia ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe, ravioli, serniki, gnocchi lub pulpeciki… a mieliście już okazję spróbować słodki chlebek dyniowy? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne ideale na chłodne dni dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przyjemnie rozgrzewa nasze ciało, a czekolada i orzechy dają energii. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać składniki suche i mokre, na początek osobno, a następnie połączyć je tak, jak robi się to w przypadku muffinek. Jedyne co trzeba wcześniej przygotować to puree z dyni, można zrobić to dzień czy dwa przed planowanym upieczeniem chlebka, a do czasu przygotowania chlebka przechować puree w lodówce. Jak zrobić puree? To proste, dynię należy umyć, wyjąć z niej ziarenka i jeśli tego wymaga obrać ze skóry, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec do miękkości. Kiedy przestygnie, wystarczy zblendować ją lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, przełożyć do miski przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do czasu wykorzystania. Przepis na puree z dyni znajdziecie w tym wpisie.

Koniecznie spróbujcie chlebek dyniowy, który fantastycznie smakuje z dodatkiem miodu lub kremu czekoladowego można też kromkę chlebka opiec w tosterze i podać z dżemem z pomarańczy, pyszności!

Chlebek dyniowy

Wilgotny, słodki i pełen orzechów chlebek dyniowy, wspaniały z miodem i kubkiem herbaty.

Rodzaj:Desery

Przygotowanie 15 minut

Gotowanie 1 hour

Razem 1 hour 15 minutes

Porcje 1

Tutaj możesz zmienić ilość

Autor Anna

Składniki::

  • 2 średnie jajka
  • 100 ml oleju może być słonecznikowy lub rzepakowy
  • 75 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 140 g puree z dyni
  • 210 g mąki pszennej tortowa
  • 120 g cukru trzcinowego lub białego, może być również ksylitol
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 120 g czekolady pokrojonej w małe kwadraciki najlepiej pół na pół biała i ciemna
  • 1 szklanka orzechów posiekanych mogą to być dowolne orzechy lub można też je pominąć

Instrukcja:

Przygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. Przygotować formę o wymiarach 12x23 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  2. Do jednej miski odmierzyć wszystkie składniki suche. Do drugiej składniki mokre, składniki mokre wymieszać.

  3. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia się. Na koniec dodać orzechy i czekoladę, zostawiając po łyżce czekolady i orzechów na wierzch chlebka, wymieszać, a następnie przelać do przygotowanej formy, wierzch udekorować czekoladą i orzechami.

  4. Formę z chlebkiem wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec z opcja górnej i dolnej grzałki przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest już dopieczone, w razie potrzeby dopiec jeszcze przez 10 minut.

  5. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki, pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika.

  6. Smacznego!

Notatki

Jeśli chlebek podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać należy przykryć jego wierzch folią aluminiową.

Zdjęcie - Chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto Lion

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Delikatny makaron z sosem serowym
12

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z dyni
1

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy