Chlebek daktylowo-orzechowy
Ten smakowity chlebek daktylowo-orzechowy może smiało konkurować z ciastem, bowiem jego smak jest lekko słodkawy, a dodatek owoców sprawia, że jest jeszcze bardziej wilgotny.
Chlebek z daktylami i orzechami włoskimi jest bardzo pożywny, doskonale smakuje zarówno na sniadanie jak i na deser do kawy lub czekolady.
Polecam !
Składniki:
100 g suszonych daktyli
100 ml gorącej czarnej herbaty
1 płaska łyżeczka sody spożywczej
skórka drobno starta z małej cytryny
50 g masła
80 g cukru muscovado lub ciemno brązowego drobnego
1 duże jajko
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
4-6 połówek orzechów do dekoracji
1 gruszka lub jabłko sredniej wielkosci /opcjonalnie/
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Daktyle wymieszać z sodą i skórką cytrynową, zalać gorącą herbatą, odstawić do napęcznienia daktyli i wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę, dodać jajko i ostudzone daktyle, wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodać na przemian z orzechami włoskimi.
Gruszkę lub jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, opruszyć cynamonem i dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Formę małą keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Wyrównać i na wierzch ułożyć połówki orzechów włoskich, lekko dociskając.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂