Chlebek cukiniowy z orzechami

Chlebek cukiniowy z orzechami
Zdjęcie - Chlebek cukiniowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam! Idealny jako pożywne śniadanie czy przekąska w pracy - super alternatywa dla codziennych kanapek czy bułek "na wynos" ;) Kolejny przepis z mega warsztatów, o których wspominałam w ostatnim poście. Bardzo polecam, bo jest nie tylko pyszny (oczywiście!), ale też szybki i prosty w przygotowaniu.


Składniki:
  • 300 g cukinii
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli


Przygotować składniki Orzechy posiekać, a cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ze skórką; polecam młode, "cienkie" cukinie). Mąkę przesiać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać, a na koniec wmieszać orzechy. W drugiej misce utrzeć jajka z olejem i cukrami, po czym dodać startą cukinię i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie całość łopatką.
Pieczenie Podłużną foremkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (ja wykładam tak 3/4 ciasta a z reszty piekę muffinki - 3 czy 4 sztuki). Piec ok. 50 minut (muffinki koło 20-25) - w zależności od piekarnika. Najlepiej już po 40 minutach systematycznie sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już upieczone.

Zdjęcie - Chlebek cukiniowy z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów