Chlebek cukiniowy z orzechami
Uwielbiam! Idealny jako pożywne śniadanie czy przekąska w pracy - super alternatywa dla codziennych kanapek czy bułek "na wynos" ;) Kolejny przepis z mega warsztatów, o których wspominałam w ostatnim poście. Bardzo polecam, bo jest nie tylko pyszny (oczywiście!), ale też szybki i prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 300 g cukinii
- 100 g orzechów włoskich
- 2 jajka
- 180 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g cukru
- 500 g mąki
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
Przygotować składniki Orzechy posiekać, a cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ze skórką; polecam młode, "cienkie" cukinie). Mąkę przesiać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać, a na koniec wmieszać orzechy. W drugiej misce utrzeć jajka z olejem i cukrami, po czym dodać startą cukinię i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać dokładnie całość łopatką.
Pieczenie Podłużną foremkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (ja wykładam tak 3/4 ciasta a z reszty piekę muffinki - 3 czy 4 sztuki). Piec ok. 50 minut (muffinki koło 20-25) - w zależności od piekarnika. Najlepiej już po 40 minutach systematycznie sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już upieczone.