Chlebek cukiniowy. Z jabłkami

Chlebek cukiniowy. Z jabłkami


Przyjemny zamiennik dla chlebka bananowego.
Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wigotne dzięki cukinii w składzie, choć jednocześnie mięciutkie i puszyste. Do tego nie za słodkie i pięknie pachnące. Polecam!

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g cukinii (po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu)
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka (antonówki), obrane i pokrojone w niedużą kostkę

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym dobrze odcisnąć z nadmiaru wody (z 300 g powinno zostać około 200 g). Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszać, a jajka zmiksować z olejem. Płyn dodać do suchych składników i zagnieść ciasto - będzie gęste i zwarte, ale takie ma być. Do ciasta dodać cukinię i wmieszać w masę - w miarę wyrabiania ciasto będzie się robić rzadsze (cukinia puści wodę, której i tak nie dało się w całości odcisnąć). Gotowe ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka i lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto piec w 180-190 stopniach przez około 40-50 minut (piekłam w opiekaczu z termoobiegiem w 160 stopniach). Upieczone ciasto powinno niemal potroić swoją objętość, a patyczek wbity w jego środek powinien być suchy.

Zdjęcie - Chlebek cukiniowy. Z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów