Chlebek bananowy

Chlebek  bananowy

Chlebek bananowy to tak naprawdę słodkie, wilgotne i dość ciężkie ciasto. Doskonale smakuje beż żadnych dodatków, ale ja uwielbiam je posmarowane solidnie dobrym masłem i delikatnie jagodowym dżemem. Pyszne na teraz. korzenne, bardzo pachnące...trochę cynamonem, mocno bananowo i lekko karmelem.

Zdjęcie - Chlebek  bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 18 dag mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Mąkę przesiać przez sito do miski, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Banany obrać, pokroić, wrzucić do miski, rozgnieść widelcem na masę. Dodać brązowy cukier, cukier wanilinowy, cynamon, jajko, masło. Składniki ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wyrównać wierzch. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Chlebek wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów