Chlebek bananowy
Ciasto bananowe w wersji amerykańskiej, zwane potocznie słodkim chlebem bananowym. Idealny chlebek na podwieczorek lub sniadanie do filiżanki herbaty.
Pyszny, wilgotny z chrupiącą skórką, kompletnie łatwy i szybki do wykonania, wystarczy tylko połączyć suche składniki z płynnymi, dodać puree bananowe, szczyptę cynamonu i mamy przepyszny, aromatyczny chlebek.
Można także dla urozmaicenia smaku dodać swieże owoce: maliny, borówki, żurawinę także włoskie orzechy.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody spożywczej
- 150 g brązowego drobnego cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka oleju lub oliwy z pestek winogron
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki golden syrupu lub płynnego miodu
- 2 łyżki brązowego cukru gruboziarnistego
Wykonanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon przesiać do miski, dodać drobny cukier i wymieszać.
- Do suchych składników dodać olej, rozmącone jajka i wanilię oraz puree bananowe /banany rozgnieść widelcem/.
- Wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać.
- Na wierzch ciasta ułożyć pokrojonego wzdłuż banana.
- Posmarować banana miodem i posypać gruboziarnistym brązowym cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C do 1 godziny 10 minut.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?