Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdarza się wam zapomnieć o bananach gdzieś w kącie kuchni? Mnie tak. W tym czasie zmieniają stylizację z zielonożółtej na czarne grochy. Zmienia się też smak - nie lubię ich jeść. Najczęściej miksuję je z mlekiem i mam bananowego shake'a na śniadanie. Tym razem poszukałem przepisu na jakieś ciasto. Bardzo lubię przepisy Anny Olson, jak na razie wszystkie przepisy były świetne i wychodziły bez pudła. Tak było i tym razem. Lekkie ciasto o przyjemnym bananowym zapachu.
Składniki na ciasto: 120 g masła 150 g cukru 2 jajka łyżeczka cukru waniliowego 430 g mąki 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczkę cynamonu 1 1/2 szklanki rozgniecionych bananów (3 średniej wielkości)
Dobrze wymieszałem mikserem miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałem jajka i mieszałem dalej. W drugiej misce wymieszałem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystkie sypkie składniki dodawałem na przemian z bananami do masła z cukrem cały czas mieszając mikserem. Ciasta wystarcza na dwie keksówki. Jeśli nie macie dwóch foremek, ciasto można piec partiami. Foremki posmarowałem masłem i posypałem mąką. Chlebki piekłem w 175 stopniach przez 35 minut, do suchego patyczka.
Do ciasta można dodać pokruszoną białą czekoladę.
Całość można polukrować. Najbardziej pasuje mi lukier z serkiem śmietankowym.
Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 70 g serka np. Philadelphia 50 g masła
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto. Lukier świetnie nadaje się też do Cynamonek.
Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów