Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

 

Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś zapraszam na najprostszy, najzwyklejszy, a jednocześnie pyszny chlebek bananowy. Taki puszysty i wilgotny jest doskonały na pozbycie się zalegających dojrzałych bananów. Smakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom. Ja najczęściej przygotowuję go z dodatkiem przyjemnie chrupiących orzechów laskowych i suszonej żurawiny, lub kawałków czekolady.

 

Na blogu macie już przepis na czekoladowy chlebek bananowy oraz bezglutenowy, a takiego klasycznego bez udziwnień mi tutaj brakowało mimo, że wszyscy lubimy i dość często gości w naszej kuchni.

Składniki na chlebek bananowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (możecie zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub cukrem trzcinowym)
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 4 banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

 

Jak zrobić chlebek bananowy?

Banany blendujemy z olejem i jajkami. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do zblednowanych bananów. Całość ponownie mieszamy, dodajemy orzechy i żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 1 godziny w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.


Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów