Chlebek bananowy
Dziś zapraszam na kolejną pyszną wariację na temat chlebka bananowego. Tym razem użyłam połączenia mąki owsianej i ryżowej. W chlebku nie ma dodatku cukru, ja uważam, że jest on tutaj całkowicie zbędny, jeśli jednak Wasz poziom słodkości jest dość wysoki dodajcie 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, czy po prostu białego cukru.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany plus 4 na wierzch ciasta
- 3 jaja
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 100 g mąki owsianej
- 100 g. mąki ryżowej (dostępna na Skworcu.pl)
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu czy innego słodzidła
- płatki migdałowe do posypania
3 banany blendujemy z olejem i jajkami, następnie dosypujemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy przekrojonego wzdłuż banana i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.