Chlebek bananowy
Niby-chlebek, niby-ciasto, mokre, prawie zakalcowate: dobre i z kawą, i z masłem. Robiłam po raz pierwszy i przypuszczam, że nie po raz ostatni. Świetne jako "coś nowego" na przyjazd gości. Przepis znalazłam na stronie Kasi. Bardzo łatwe do przygotowania!
Chlebek bananowy
- 0,5 kostki margaryny
- ponad 2 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 bardzo dojrzałe banany
Banany rozetrzeć w misce widelcem na masę. Miękką margarynę utrzeć z cukrem; ucierać nadal, dodając po jednym jajku, a następnie resztę składników. Na koniec dodać banany i wymieszać.
Masę przelać do formy "keksówki", którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w 170'C przez około 50-60 minut.