Chlebek bananowy z mango
 
            Karaibskie ciasta często zawierają rosnące tam powszechnie owoce, takie jak banany i mango. Przepis na ciasto, które zrobiłam niedawno, pochodzi wprost z rajskiej wyspy Dominiki. Chlebek bananowy jest niezwykle aromatyczny, już podczas pieczenia zapach w kuchni jest wprost obłędny ;) Mango, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy dodają ciastu jeszcze więcej smaku. Polecam to proste i przepyszne ciasto :)
 
  
 
 CHLEBEK BANANOWY Z MANGO
 2 szklanki mąki,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 2/3 szklanki brązowego cukru,
 2 jajka,
 125g bardzo miękkiego masła,
 1,5 dużego dojrzałego banana,
 ½ dużego mango,
 1/3 szklanki rodzynek,
 1/3 szklanki orzechów włoskich,
 ½ łyżeczki cynamonu,
 ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
 szczypta soli
 
 Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wbić po jednym jajku.
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
 Banany rozgnieść widelcem. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę.
 Do masy maślanej dodać owoce i mąkę, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.
 Podłużną foremkę do pieczenia o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do foremki i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
 Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 10-15 minut, następnie wyjąć z foremki, zdjąć papier i wystudzić na kratce.
 
 
 (przepis z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami)
 
  
 
 
 
            