Chlebek bananowy z cukinią

Bardzo zdrowy chlebek bananowy z cukinią oraz dużą ilością orzechów. Chlebek jest słodki, wilgotny i podczas pieczenia pachnie wspaniale cynamonem oraz bananami. Ilość cukru w przepisie możesz zmniejszyć lub po prostu upiec go w wersji słonej. Chlebek bananowy to idealna propozycja drugiego śniadania do pracy lub po prostu rewelacyjne ciasto do herbaty lub kawy. Ten chlebek bananowy pokochałam od razu.

Chlebek bananowy z cukinią jest niezwykle prosty w przygotowaniu, właściwie łączymy mokre składniki z suchymi i gotowe. Wyczuwalny w nim jest smak bananów oraz orzechów, natomiast cukinia nie jest absolutnie wyczuwalna.

Chlebek bananowy można spokojnie przechowywać nawet kilka dni pod przykryciem i nie straci za dużo ze swojego smaku. Czasami chlebek jadłam także z serkiem śmietankowym lub smarowałam masełkiem.

Uwielbiam ten przepis za to, że przepełniony jest zdrowymi dodatkami. Mnóstwo orzechów, ja akurat dodałam mieszankę laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Do tego banany i cukinia. Według mnie chlebek bananowy to zdrowa i pyszna słodycz.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBEK BANANOWY Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CHLEBEK:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 banany, dojrzałe
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 jajko
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
  • 1 szklanka drobno startej cukinii

Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku