Chlebek bananowy z cukinią

Bardzo zdrowy chlebek bananowy z cukinią oraz dużą ilością orzechów. Chlebek jest słodki, wilgotny i podczas pieczenia pachnie wspaniale cynamonem oraz bananami. Ilość cukru w przepisie możesz zmniejszyć lub po prostu upiec go w wersji słonej. Chlebek bananowy to idealna propozycja drugiego śniadania do pracy lub po prostu rewelacyjne ciasto do herbaty lub kawy. Ten chlebek bananowy pokochałam od razu.

Chlebek bananowy z cukinią jest niezwykle prosty w przygotowaniu, właściwie łączymy mokre składniki z suchymi i gotowe. Wyczuwalny w nim jest smak bananów oraz orzechów, natomiast cukinia nie jest absolutnie wyczuwalna.

Chlebek bananowy można spokojnie przechowywać nawet kilka dni pod przykryciem i nie straci za dużo ze swojego smaku. Czasami chlebek jadłam także z serkiem śmietankowym lub smarowałam masełkiem.

Uwielbiam ten przepis za to, że przepełniony jest zdrowymi dodatkami. Mnóstwo orzechów, ja akurat dodałam mieszankę laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Do tego banany i cukinia. Według mnie chlebek bananowy to zdrowa i pyszna słodycz.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBEK BANANOWY Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CHLEBEK:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli, płaska
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 banany, dojrzałe
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 jajko
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
  • 1 szklanka drobno startej cukinii

Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek bananowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy