Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread)

To przepis na idealny banana bread.
Chlebek bananowy z tego przepisu jest mięciutki, wilgotny i smakuje obłędnie. A zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia, sprawia, że nie można się doczekać, aż ciasto będzie gotowe. Jeśli macie mocno dojrzałe banany to zróbcie ten chlebek lub placuszki bananowe. I to i to smakuje rewelacyjnie i pozwala na ograniczenie marnowania żywności.
Zdjęcie - Chlebek bananowy (banana bread) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
3 duże lub 4 małe, dojrzałe banany,
2 szklanki mąki,
2 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g suszonej żurawiny,
60 g orzechów włoskich.
Zdjęcie - Chlebek bananowy (banana bread) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do naczynia, w drugim naczyniu rozgnieść widelcem banany, pozostawić na później. Jajka wraz z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę, Ciągle miksując dodać olej oraz na przemian mąkę oraz rozgniecione banany. Na koniec dodać mleko, żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Całość wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Kategorie przepisów