Chlebek bananowy (Banana Bread)
Pyszny chlebek, a właściwie ciasto bananowe, które będzie idealną propozycją m.in. na drugie śniadanie. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie oraz z dużą ilością orzechów i czekolady. Jest bardzo szybkie do wykonania, idealnie smakuje samo ale również z powidłami. Spróbujcie, bo wszystkim smakuje!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3-1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże, bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 posiekana tabliczka czekolady (polecam gorzką)
- 100g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Banany rozgnieść widelcem na puree, dodać jajka, wodę, olej i cukier i wszystko wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i chwile wymieszać tylko do połączenia składników (nie mieszać za długo, bo ciasto będzie twarde). Na koniec dodać orzechy, czekoladę, wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w 180 stopniach ok. 1h (do tzw. suchego patyczka).