CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY

CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY

Zdjęcie - CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Proszę nie sugerować się nazwą , bo z chlebem ma to niewiele wspólnego. Jest to po prostu rodzaj ciasta , trochę podobnego
w smaku do 'brownie' , niezbyt słodkiego , aczkolwiek całkiem smacznego.
Przepis Jacqueline Bellefontaine.

Zdjęcie - CHLEBEK BANANOWO-CZEKOLADOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 11 dag masła
- 2 banany
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. kakao
- ok. 2 łyżki mleka
- 1/2 szkl. półsłodkich kuleczek czekoladowych

Miękkie masło utrzeć z cukrem , jajkami i rozgniecionymi bananami. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ucierać , aż masa będzie jednolita. Następnie dodać tyle mleka , żeby ciasto było gęste , ale , żeby samo odpadało od łyżki po jej odwróceniu. Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej wąskiej keksówki) i piec 50 - 60 minut w temp. 180 st.C.

Kategorie przepisów