Chleb ziemniaczany

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Obchodzimy dziś Światowy Dzień Chleba, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności wzięcia udziału w jego obchodach. Z tej okazji upiekłam chleb ziemniaczany - przepis na niego pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej czyli Mirabbelki.

Wybrałam prosty przepis, nie wymagający długich przygotowań. Chlebek jest miękki, dość ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość dzięki ziemniakom.

Jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenie jest ilość soli . Podane w przepisie 2 łyżki to dla mnie zdecydowanie za dużo - chleb wyszedł za słony. Samego raczej nie dało się go zjeść (chociaż moi domownicy są słonolubni), trochę lepiej smakował jako kanapka, choć wciąż dominował smak soli. Gdybym miała go upiec ponownie, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę. 

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 200 g letniej wody ( można użyć wody z gotowania ziemniaków )
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki soli [ połowę soli użyjemy do gotowania ziemniaków ] *

* dla mnie jest to zbyt dużo soli - chleb jest za słony. Zmniejszyłabym jej ilość do 1 łyżki .

 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ostudzić.

Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać 1 łyżkę mąki (z podanej w przepisie całkowitej ilości), odstawić na 5 minut. Połączyć z ziemniakami, a następnie dodać olej, wymieszać. Powoli dodawać resztę składników.

Wyrabiać ciasto przez ok.10 minut - będzie kleiste (to przez dodatek ziemniaków). Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.

Wyjąć ciasto z miski na umączony blat, rozpłaszczyć. Uformować kulę, lekko rozciągając ciasto na boki i zlepiając końce na górze.

Ułożyć na posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Aby zapobiec rozlaniu się ciasta podczas wyrastania można przykryć je ściereczką, a następnie miską.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach, włożyć do piekarnika.

Piec 35-40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba. Wystudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenne z ziemniakami puree
1

Bułki pszenne z ziemniakami pu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem
5

Eksperyment kulinarny, czyli c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb  ziemniaczany
2

Chleb ziemniaczany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb ziemniaczany z makiem
2

Chleb ziemniaczany z makiem

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Potrawka ziemniaczana z patelni
2

Potrawka ziemniaczana z pateln…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
2

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułeczki z batatem
1

Bułeczki z batatem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Brownie z batatów (bez pieczenia)
2

Brownie z batatów (bez pieczen…

Tyna Tyna
In cooking we trust