Chleb zdrowia
A oto jeden z wcześniej wspomnianych przepisów. Jeśli ktoś myśli , że zrobienie chleba na zakwasie jest trudne , to po wypróbowaniu tego przepisu całkowicie zmieni zdanie :-) Pracy nie ma przy nim praktycznie w ogóle - wszystkie składniki razem mieszamy , wykładamy do blaszki i odstawiamy na 9 godzin. Potem już tylko pieczemy i gotowe - żadnego zagniatania , wyrabiania i ubrudzonych ciastem aż po łokcie rąk ;-)
P.S. Tym którzy jeszcze nie wiedzą jak się robi zakwas , polecam stronę Mirabbelki. Ewentualnie mogę podać moją skróconą wersję , ale to już specjalnie na życzenie ;-)
Składniki :
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren słonecznika lub dyni (można dodać pół na pół )
- 5 paskich łyżeczek soli
- 3 łyżki zakwasu
- 6 szklanek letniej , przegotowanej wody
Wszystkie suche składniki wymieszać. Do tego dodać wodę i zakwas (najlepiej wyjąć wcześniej , aby się ogrzał). Dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki lub dwóch mniejszych i pozostawić do wyrośnięcia na 9 godzin.
Piec 1,5 godziny w temp. ok.180°C.