Chleb zaparzany z ziarnami

Chleb zaparzany z ziarnami

Czy Wam również tak szybko upływa czas? Dopiero był poniedziałek, a już zaczyna się kolejny weekend i właśnie zorientowałam się, że zapomniałam umieścić na blogu przepis na chleb, który upiekłam w poprzedni weekend i jadłam przez cały tydzień. Zazwyczaj chleb dzielę na części i zamrażam, ponieważ pieczywo schodzi u nas dość powoli - ja jem chleb tylko na śniadanie, a pozostali domownicy również za dużo pieczywa nie potrzebują. Mogę więc zapewnić Was, że ten chleb trzyma się nieźle, zarówno po zamrożeniu, jak i bez - po czterech dniach po upieczeniu nadal jest dobry. Zainspirował mnie ten przepis.

Składniki:

Zaczyn:

100 g aktywnego zakwasu

100 g mąki żytniej razowej

100 g wody

Zaparka:

150 g mąki żytniej

350 g gorącej wody

1 łyżeczka kminku

1 łyżka słodu lub cukru

1 łyżka miodu

Ciasto:

zaczyn

zaparka

100 g mąki żytniej typ 720 (ja dałam 2000)

450 g mąki pszennej graham typ 1850

1 łyżka soli

100 g ziaren słonecznika

100 g pestek dyni 

Wymieszaj zakwas, mąkę i wodę, odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Wymieszaj mąkę żytnią, kminek, cukier (lub słód) i miód, zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw w nakrytym naczyniu na 12 godzin.

Następnego dnia wymieszaj zaczyn, zaparkę, oraz pozostałe składniki chleba. Gotowe ciasto powinno być dość luźne. Przełóż je do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, nakryj folią i odstaw do wyrośnięcia - do momentu, aż chleb wyrośnie na wysokość blaszki (około 6 godzin). Piecz chleb w temperaturze 220-230 stopni, przez 35-45 minut, spryskując wnętrze piekarnika wodą.

Zdjęcie - Chleb zaparzany z ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów