Chleb z ziemniakami

Zdjęcie - chleb z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszny, leciutki, mięciutki i delikatny chlebek, długo zachowujący świeżość. Z pewnością przypadnie do gustu dzieciakom. Podczas zagniatania ciasta trzeba uważać, żeby nie dodać zbyt dużo wody, lepiej, gdy ciasto na chleb ziemniaczany będzie zbyt twarde niż zbyt miękkie - zbyt lejące to potem jakaś jednak trudność w krojeniu gotowego bochenka, więc trzeba mieć to na uwadze. Doskonały zarówno z szynką, jak i dżemem, a i sama nieobłożona niczym kromeczka do łapki będzie smakować, i to nie tylko maluszkom.
Weźmy:

ok. 400 g ziemniaków (czyli 3 średnie kartofelki)
400 g mąki typ 750 (pszenna chlebowa)
ok. 150 ml wody z gotowania ziemniaków
2 łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej)
2 łyżeczki oliwy
paczkę drożdży instant (7 g)
łyżeczkę cukru demerara

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (tylko tyle, żeby przykryła kartofle), posolić łyżeczką soli i ugotować do miękkości. Wodę z ich gotowania zachować po odlaniu. Wymieszać mąkę z drożdżami, drugą łyżeczką soli, cukrem i oliwą. Przestudzone ziemniaki pognieść jak na puree. Dodać masę do mąki razem ze 150 ml wody spod ziemniaków. Wyrabiać ciasto - robotem przez 5 minut, ewentualnie dolewając po odrobinie wody, gdyby ciasto okazało się zbyt twarde - powinno być zwarte, gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, jeszcze raz lekko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) i piec przez ok. 40-45 minut. Przed krojeniem bochenek całkowicie wystudzić.

Przepisy z tych kategorii

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
2

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
2

Serowe ptysiowe bułeczki Gouge…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułeczki z bakaliami

Bułeczki z bakaliami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku

Polvo à lagareiro - pieczona o…

food² food²
Food Square

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki ziemniaczane z cukinią
2

Placki ziemniaczane z cukinią

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit