Chleb z ziemniakami
Pyszny, leciutki, mięciutki i delikatny chlebek, długo zachowujący świeżość. Z pewnością przypadnie do gustu dzieciakom. Podczas zagniatania ciasta trzeba uważać, żeby nie dodać zbyt dużo wody, lepiej, gdy ciasto na chleb ziemniaczany będzie zbyt twarde niż zbyt miękkie - zbyt lejące to potem jakaś jednak trudność w krojeniu gotowego bochenka, więc trzeba mieć to na uwadze. Doskonały zarówno z szynką, jak i dżemem, a i sama nieobłożona niczym kromeczka do łapki będzie smakować, i to nie tylko maluszkom.
Weźmy:
ok. 400 g ziemniaków (czyli 3 średnie kartofelki)
400 g mąki typ 750 (pszenna chlebowa)
ok. 150 ml wody z gotowania ziemniaków
2 łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej)
2 łyżeczki oliwy
paczkę drożdży instant (7 g)
łyżeczkę cukru demerara
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (tylko tyle, żeby przykryła kartofle), posolić łyżeczką soli i ugotować do miękkości. Wodę z ich gotowania zachować po odlaniu. Wymieszać mąkę z drożdżami, drugą łyżeczką soli, cukrem i oliwą. Przestudzone ziemniaki pognieść jak na puree. Dodać masę do mąki razem ze 150 ml wody spod ziemniaków. Wyrabiać ciasto - robotem przez 5 minut, ewentualnie dolewając po odrobinie wody, gdyby ciasto okazało się zbyt twarde - powinno być zwarte, gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, jeszcze raz lekko wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy urośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) i piec przez ok. 40-45 minut. Przed krojeniem bochenek całkowicie wystudzić.