Chleb z ziarnami

Zdjęcie - Chleb z ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic lepszego niż swojskie pieczywo - chleb pełen ziaren, bardzo dobry i sycący. Przepis dostałam od mojej chrzesnej, to moja nowa propozycja do wypróbowania, polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 paczka otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki soli
  • garść siemienia lnianego w ziarenkach
  • garść słonecznika
  • garść dyni
  • garść płatków owsianych
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • mak do posypania chleba

Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemie lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać jeszcze do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.

Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.

Zdjęcie - Chleb z ziarnami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb graham

Chleb graham

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki pita z kminkiem
2

Chlebki pita z kminkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakwas żytni krok po kroku
10

Zakwas żytni krok po kroku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowy zawijaniec
2

Ziołowy zawijaniec

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki
12

Czosnkowe bułeczki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAKWAS ŻYTNI
5

ZAKWAS ŻYTNI

Laura Laura
Cafe Babilon