Chleb z ziarnami
Nie ma nic lepszego niż swojskie pieczywo - chleb pełen ziaren, bardzo dobry i sycący. Przepis dostałam od mojej chrzesnej, to moja nowa propozycja do wypróbowania, polecam!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 paczka otrębów pszennych
- 1,5 łyżki soli
- garść siemienia lnianego w ziarenkach
- garść słonecznika
- garść dyni
- garść płatków owsianych
- 1 kostka drożdży
- 1 łyżka cukru
- 5 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- mak do posypania chleba
Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemie lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.
Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać jeszcze do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.
Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego!