Chleb z szuszonymi pomidorami
Chleb z suszonymi pomidorami i pesto – bardzo puszysty i delikatny. W smaku podobny trochę do focacci, ale jest wyższy i bardziej pulchny. Wspaniale pachnie pomidorami. To jeden z najlepszych chlebów, które udało mi się zrobić. Zyskał uznanie wszystkich domowników i nie tylko
Chleb jest fantastyczny jeszcze ciepły,prosto z pieca, ale nawet na drugi dzień nic nie traci na smaku i elastyczności. Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
440 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
3 pomidory suszone w oliwie
Pesto rozpuść w wodzie.
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlej wodę z pesto i wyrabiaj ciasto za pomocą miksera – jest bardzo klejące i luźne.
Gdy składniki dobrze się połączą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką i przełóż do tortownicy. Powierzchnie wyrównaj łyżką zamoczoną w wodzie.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na minimum pół godziny.
Suszone pomidory pokrój na małe kawałki i wciśnij w wyrośnięte ciasto.
Posyp z wierzchu solą morską.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 25 minutach wysuń chleb i posmaruj wierzch olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.