Chleb z suszonymi pomidorami
Bardzo smaczny, puszysty i lekko wilgotny chleb pieczony w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita", do której również Was zapraszam.
Składniki:
Zaczyn:
- 227g mąki pszennej
- 142g wody
- ¼ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczka drożdży instant
Mieszam składniki na zaczyn i zostawiam nakryty ściereczką na 8-12h.
Ciasto właściwe:
- 227g mąki pszennej
- 165g wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki drożdży instant
- Zaczyn
Sposób przygotowania:
1 Wszystkie składniki umieszczam w misce z zaczynem.
2. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypując stopniowo odrobinę mąki.
3. Wyrobione ciasto układam w misce wysmarowanej oliwą i nakrywam ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Podrośnięte ciasto delikatnie wykładam na ściereczkę i formuję bochenek.
5. Bochenek owinięty ściereczką przekładam do koszyka i odstawiam na 1,5h.
6. Po tym czasie nagrzewam piekarnik z blachą do 220st.
7. Na gorącą blachę wykładam bochenek, nacinam i wsuwam do piekarnika.
8. Na dni piekarnika wsypuję 3-4 kostki lodu.
9. Piekę 35-40minut.
10. Studzę na kratce.
Smacznego!