Chleb z roszponką

Chleb z roszponką

 Zdjęcie - Chleb z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Upiekłam dziś chlebek z mąki mieszanej z dodatkiem roszponki i smalcu roślinnego. To było ciekawe połączenie i niezwykle aromatyczne. Upieczony chlebek podaję już z masłem gdyż jego smak byłby zbyt intensywny. Polecam

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000

Składniki zaczynu wymieszać  i odstawić na 12 godzin.

  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżki roztopionej smakowitej pady z ziołami
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Kolejnego dnia wszystkie mąki wymieszać w misce i odstawić. Do zaczynu wlać ciepłą wodę, roztopiony smalec - dodać drożdże oraz mąki i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2 godzinki, aż podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto odgazować i ponowni zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć roszponkę osuszyć i posiekać drobno. Ciasto rozwałkować i urywać małe kawałki wyłożyć do formy aby zakryło dno blaszki posmarować tłuszczem i posypać posikaną roszponką powtórzyć czynność do wykończenia ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i pic ok 40 minut.

Upieczony chleb studzić na kratce 

 

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie niezwykłym aromatem aż tak intensywnym czego się nie spodziewałam.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,Smakowita Pajda to kulinarna frajda,, którego sponsorem są ZK Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Zdjęcie - Chleb z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów