Chleb z roszponką
Upiekłam dziś chlebek z mąki mieszanej z dodatkiem roszponki i smalcu roślinnego. To było ciekawe połączenie i niezwykle aromatyczne. Upieczony chlebek podaję już z masłem gdyż jego smak byłby zbyt intensywny. Polecam
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin.
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3 łyżki roztopionej smakowitej pady z ziołami
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Kolejnego dnia wszystkie mąki wymieszać w misce i odstawić. Do zaczynu wlać ciepłą wodę, roztopiony smalec - dodać drożdże oraz mąki i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok 2 godzinki, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto odgazować i ponowni zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć roszponkę osuszyć i posiekać drobno. Ciasto rozwałkować i urywać małe kawałki wyłożyć do formy aby zakryło dno blaszki posmarować tłuszczem i posypać posikaną roszponką powtórzyć czynność do wykończenia ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i pic ok 40 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie niezwykłym aromatem aż tak intensywnym czego się nie spodziewałam.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ,,Smakowita Pajda to kulinarna frajda,, którego sponsorem są ZK Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda