Chleb z ricottą na zakwasie

Chleb z ricottą na zakwasie
Zdjęcie - Chleb z ricottą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny chleb na zakwasie z dodatkiem sera - po wersji z twarogiem, na jogurcie, z niebieskim serem pleśniowym, na zsiadłym mleku, przyszedł czas na ricottę.


Jest delikatny w smaku, lekko słodkawy dzięki dodatkowi miodu, z serowym posmakiem. Bardzo długo zachowuje świeżość. Idealny chleb powszedni.

Zdjęcie - Chleb z ricottą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 150 g zakwasu pszennego
  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli


Dzień przed pieczeniem dokarmić zakwas - u mnie 100 g wody i 100 g mąki pszennej (100% hydracji).

Do dużej miski wlać zakwas, dodać letnią wodę, miód i olej - wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól - wymieszać, po czym wsypać pokruszoną ricottę i zagnieść ciasto. Zagniatać ok. 5 minut, po czym przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na półtorej-dwie godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem umieszczając ciasto w koszyku wyłożonym ściereczką, obsypaną mąką. Będzie wyrastał ok. półtorej godziny.

Kiedy chleb podrośnie, rozgrząć piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu). Kiedy już będzie rozgrzany, delikatnie przełożyć chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym naciąć go z wierzchu (ciasto jest delikatne i może przy tym lekko opaść, ale podczas pieczenia urośnie). Piec przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Zdjęcie - Chleb z ricottą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów