Chleb z prażoną śmietanką WP # 122

Chleb z prażoną śmietanką WP #  122

Bardzo nietypowy chleb, skusił mnie składnikiem o jakim nigdy nie słyszałam czyli prażoną śmietanką. Smakuje ona jak przypieczone masło- wprost wyśmienicie. Zdecydowanie ten chleb nie należy do najłatwiejszych ale wart jest zachodu, szczególnie jeżeli lubicie maślane pieczywo. Idealnie pasuje do słodkich dodatków przez swoją lekkość i delikatność ale nie przeszkadza również wytrawnym dodatkom.  Długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdza się w formie tostów.

Zdjęcie - Chleb z prażoną śmietanką WP #  122  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 3,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 220 g białej pszennej maki chlebowej
  • 0,5 g świeżych drożdży 
  • 5 g soli
  • 170 g wody 


Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Na prażona śmietankę:

  • 150 g śmietanki kremówki 


Ciasto właściwe:

  • 270 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 20 g mąki pszennej razowej
  • 150 g wody 
  • 8 g świeżych drożdży 
  • zaczyn
  • 50g prażonej śmietanki
  • 7 g soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Śmietankę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż woda z niej całkowicie odparuje, pozostaną natomiast grudki, które podczas dalszego smażenia zbrązowieją. Smażąc śmietankę należy szczególnie uważać gdyż moja chciała koniecznie wykipieć.

2. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa do około 8min.  Tak przygotowaną miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

3. Kosz do wyrastania chleba oprószamy obficie mąką. Zwijamy bochenek, i złączeniem do góry umieszczamy go w koszyku. Koszyk przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do 250st. Na gorącą blachę wykładamy bochenek, spryskujemy go wodą i pieczemy 35min. Po 10 minutach obniżając temperaturę do 220st.

5. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów