Chleb z prażoną śmietanką WP # 122
Bardzo nietypowy chleb, skusił mnie składnikiem o jakim nigdy nie słyszałam czyli prażoną śmietanką. Smakuje ona jak przypieczone masło- wprost wyśmienicie. Zdecydowanie ten chleb nie należy do najłatwiejszych ale wart jest zachodu, szczególnie jeżeli lubicie maślane pieczywo. Idealnie pasuje do słodkich dodatków przez swoją lekkość i delikatność ale nie przeszkadza również wytrawnym dodatkom. Długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdza się w formie tostów.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 3,5h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 220 g białej pszennej maki chlebowej
- 0,5 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 170 g wody
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na prażona śmietankę:
- 150 g śmietanki kremówki
Ciasto właściwe:
- 270 g białej pszennej mąki chlebowej
- 20 g mąki pszennej razowej
- 150 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- zaczyn
- 50g prażonej śmietanki
- 7 g soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Śmietankę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż woda z niej całkowicie odparuje, pozostaną natomiast grudki, które podczas dalszego smażenia zbrązowieją. Smażąc śmietankę należy szczególnie uważać gdyż moja chciała koniecznie wykipieć.
2. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa do około 8min. Tak przygotowaną miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.
3. Kosz do wyrastania chleba oprószamy obficie mąką. Zwijamy bochenek, i złączeniem do góry umieszczamy go w koszyku. Koszyk przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do 250st. Na gorącą blachę wykładamy bochenek, spryskujemy go wodą i pieczemy 35min. Po 10 minutach obniżając temperaturę do 220st.
5. Studzimy na kratce.
Smacznego!