Chleb z płatkami owsianymi i miodem
W końcu życie wraca na spokojne tory. Czuje się spełniona i zadowolona. W końcu w poniedziałek skończyłam studia J. Mam ogromną ochotę na gotowanie. I jeszcze większą na blogowanie. Z ogromną niekłamaną przyjemnością przedstawiam pyszny chleb. Puszysty i mięciutki. Długo utrzymujący świeżość i łatwy w przygotowaniu. Mój co prawda nieco przerósł ponieważ zakupy się przeciągnęły i zasadniczo chleb niemalże wyszedł z koszyczka na blat (nawet nie chcę myśleć jak ciężko by się to zmywało!). W wyrabianiu wyręczyłam się maszyną do chleba a gotowe ciasto uformowałam i wstawiłam na czas wyrastania do koszyka. Przyznam szczerzę, że to bardzo komfortowe wyjście a chleb zdecydowanie na tym zyskał nie oszukujmy się, że dałabym radę go zagniatać 30-40min jak maszyna ;). Przepis wart jest spróbowania u mnie na pewno jeszcze nie raz pojawi się na stole.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 4h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
500G mąki pszennej
350g wody
1 filiżanka płatków owsianych
1 duża łyżka miodu gryczanego
1 łyżeczka soli
7g drożdży instant
2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego kilka godzin wcześniej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w maszynie do chleba i wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję ale zdecydowanie nie lejącą. Łatwo po obsypaniu mąką wierzchu uda się uformować bochenek.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
4. Następnie delikatnie spłaszczamy i formujemy bochenek.
5. Wstawiamy do koszyka obsypanego mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5h.
6. Nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.
7. Na wrzącą blaszkę delikatnie przekładamy bochenek.
8. Pieczemy 40minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!