CHLEB Z PESTO
Odkryłam ten niesamowicie apetyczny chlebek na blogu pracownia wypieków sama jednak go lekko zmodyfikowałam (przedewszystkim pesto ze słoika zastąpiłam domowym i zrezygnowałam z sera). Wydał mi się niesamowity i bardzo apetyczny. Pozory w przypadku jedzenia rzadko mylą i przyznam, że tak jak autorka uznała, że jest to chlebek ulubiony to stał się ulubionym również w moim domu. Robi się go szybko i przyjemnie. Nie jest klejący, ciasto dobrze się wyrabia i ładnie rośnie. Jest bardzo puszysty i dzięki zawartości oliwy długo utrzymuje świeżość. A aromaty wydobywające się z piekarnika sprawiają, że nawet mocno najedzona osoba bardzo szybko głodnieje ;-).
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 3h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki drożdży suszonych instant
- 2-2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 650)
Domowe Pesto:
- 80ml oliwy z oliwek
- 10listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 W wodzie zmieszanej z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 15 minut.
2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie średnio luźne i elastyczne.
3. Miskę w ciastem wsuwamy do foliowego worka owijamy szczelnie i odstawiamy na 1h
4. Po tym czasie składniki na Pesto wrzucamy do blendera i blend ujemy na jednolitą masę.
5. Następnie rozwałkowujemy ciasto i na środku rozsmarowujemy Pesto.
6. I zawijamy jak na zdjęciach poniżej.
7. Na końcu umieszczamy w brytfance wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
8. Wsuwamy ponownie do foliowego woreczka, szczelnie owijamy i odstawiamy na 1,5h do napuszenia.
8. Pieczemy w 185st 35minut.
Smacznego!