Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Zdjęcie - Chleb z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Od dawna nosiłam się z przeniesieniem Galerii Chlebaz powrotem na Waniliową. Jest to podyktowane kilkoma prostymi faktami a) łatwiejsze wyszukiwanie przepisów b) chciałabym położyć kres pytaniom i omyłkom typu:" a ta Galeria Chleba to też Twoja? czemu o niej nie wspomniałaś!?", "to Ty też pieczesz chleby? O.o na Waniliowej nie widziałam żadnego!?". Jakoś tak często wychodziło, że ten drugi blog mi "umykał", niby też mój.. a jednak na boku. Żył własnym życiem, nowe posty niejednokrotnie były na nim co miesiąc. Fejsbukowych fanów i followersów na twitterze również często wprowadzało to w błąd, no bo jak na wallu Wanilki mogą pojawiać się zdjęcia podpisane "Galeria Chleba", hę??". Dlatego postanowiłam z powrotem wzbogacić Waniliową o przepisy na domowe pieczywo ( i tutaj proszę o chwilkę cierpliwości przeniesienie na bloga kilkudziesięciu nowych postów i około setki zdjęć nie jest łatwą sprawą). W chmurze tagów od dziś możecie znaleźć hasło "Domowe pieczywo", systematycznie będzie się zapełniało nowymi-starymi przepisami. Na dniach również pojawi się przepis na domowej roboty zakwas oraz podstawowe rady dla każdego domowego piekarza. Mam nadzieję, że szybko przyzwyczaicie się do zmiany. Galerię Chleba wspominam bardzo miło, ale traktuję jako epizod;) A tymczasem zapraszam na pyszny chleb.. Zdjęcie - Chleb z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, na 1 bochenek/ - 300 g zakwasu żytniego razowego - 350 g mąki pszennej typ 550 - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 330 g dobrej jakości wody (używam wody mineralnej lub przefiltrowanej) - 10 g świeżych drożdży - 1 1/2 łyżeczki soli - 15 g oliwy - 130 g zielonych oliwek (pokrojonych)

Oliwki osączam z zalewy i kroję w plasterki. Do dużej miski wlewam zakwas oraz wodę, wkruszam świeże drożdże, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam miksturę na 10 minut. Po tym czasie przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę, oliwki i mieszam drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (ok. 7 minut) Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam chleb do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie przekładam chleb do średniej wielkości formy keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam, aby wyrósł. Nagrzewam piekarnik do temp. 220 stopni C. i wkładam formę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach obniżam temperaturę do 210 stopni C. , żaroodporne naczynko wypełniam wodą i wstawiam na dno piekarnika, piekę chleb przez ok. 40 minut. Studzę na kuchennej kratce. Chleb spożywam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję go zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego! Zdjęcie - Chleb z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów