Chleb z oliwkami
Nie jestem jeszcze specjalistką od pieczenia chleba i dlatego na razie wybieram proste przepisy, żeby się nie zniechęcić. Choć jak się już upiecze choć jeden własny bochenek to raczej małe szanse, że się przestanie:) Ten przepis na chleb z oliwkami znalazłam u Liski i wybrałam go ze względu właśnie na oliwki, które najzwyczajniej w świecie uwielbiam! Chleb – o czym trzeba pamiętać – musi dobrze wyrosnąć przed wstawieniem do piekarnika. Wstawienie naczynia z wrzącą wodą spowoduje, że skórka będzie chrupiąca. To pyszny i prosty chlebek z bardzo elastycznym miąższem i moimi ulubionymi oliwkami
Chleb z oliwkamiSkładniki:
- 400 g mąki pszennej
- 8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g mąki żytniej chlebowej
- 2 gramy świeżych drożdży (u mnie szczypta suchych)
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
- do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)
Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin.
Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z gorącą wodą) i piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać około 40 min. Spód chleba musi wydawać głuchy odgłos jak w niego pukamy i wtedy jest upieczony. Studzić na kratce.
Smacznego
żródło: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2013/05/chleb-oliwkowy-na-zakwasie.html
zakwas: http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
Drukuj / PDF