Chleb z Olandii
Przepis na ten szwedzki chleb znalazłam w książce autorstwa Gorana Soderina "Vademecum domowego wypieku pieczywa".
W smaku tego wypieku dominuje nuta kminku, który nadaje mu słodkawy posmak.
Przepis jest prosty i na prawdę szybki w przygotowaniu, nie wymaga od nas użycia zakwasu.
Chleb z Olandii/ przepis z książki "Vademecum domowego pieczywa" str.83/
Krok pierwszy- parzenie
- 300 ml wody
- 200 g jasnej mąki żytniej
- 5 g całych nasion kmninku
Zagotuj wodę, zalej wrzątkiem z kminkiem. Pozostaw na noc lub do czasu, aż wystygnie.
Krok drugi
- 35 g świeżych drożdży
- 50 ml letniej wody
- niecała łyżka syropu np. klonowego lub z agawy
- 30 g masła o temp. pokojowej
- 10 g soli
- ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
- ok.100 g mąki graham
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj masło, syrop i wymieszaj. Następnie dodaj zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową oraz graham i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na min. 30 minut do wyrośnięcia i uformuj z ciasta jeden duży lub dwa mniejsze bochenki.Połóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do 210 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz przez ok.30 minut. Po upieczeniu wystudź chleb na metalowej kratce- pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________