Chleb z makiem

Zdjęcie - Chleb z makiem II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dochodzimy do końca, czyli ostatni już chleb ze wspominanego już niedzielnego wypieku. Pisałem już kilka razy o tym w poprzednich wpisach. Zrobiłem sobie wtedy szaleństwo i od 5 rano piekłem pieczywo. Przepisy pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką.
Składniki na 2 bochenki:

500 g mąki pszennej typ 550

500 g mąki tortowej typ 450

200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham)

4 łyżeczki soli

14 g drożdży instant

700 g letniej wody

4 łyżki oliwy z oliwek

5 łyżek maku

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonych foremek i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Zdjęcie - Chleb z makiem II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb