Chleb z makiem
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb z makiem. Przepis znalazłam na blogu http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-z-makiem-na-zakwasie/. Chleb nie wymaga praktycznie żadnej pracy poza mieszaniem, ale za to jest czasochłonny. Trzeba poczekać około 12 godzin na zaczyn, a później około 12 godzin na wyrastanie chleba. Jednak zdecydowanie warto upiec ten chleb z makiem, bo smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam !
Chleb z makiemSkładniki na zaczyn:
- 6 łyżek zakwasu żytniego
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 10-12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn j.w.
- 1 łyżeczka cukru
- 250g wody
- 300g mąki pszennej typ 550
- 100g mąki żytniej
- 1,5 łyżki soli
- 1/2 szklanki suchego maku
Do miski z zaczynem dodajemy resztę składników i mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto urośnie do górnej krawędzi keksówki – około 10 -12 godzin).
Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego
Drukuj / PDF