Chleb z kaszą gryczaną
Ostatnio dużo jemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam, że dość szybko go przetestuję… :-) Chleb z kaszą gryczaną wyszedł wspaniały! Okazał się być bardzo delikatny, mięciutki, z pachącą, chrupiącą skórką. Dodałam do niego też garść siemienia lnianego, a następnym razem chodzi mi po głowie dodanie do niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. :-)
Chleb z kaszą gryczanąSkładniki:
- 1.5 szklanki ciepłej wody
- 0.5 łyżki miodu
- 0.5 łyżki soli
- 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant)
- 0.5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- opcjonalnie- garść siemienia lnianego
Do ciepłej wody dodać miód i sól i dobrze wymieszać. Jeśli używamy świeżych drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie.
Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne.
Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią.
Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Posmarować wierzch lekko wodą i zostawić do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 20 minut).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 40 minut. Wyjąć z foremki (bardzo uważnie, żeby się nie poparzyć…i postukać w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony. Jeśli nie to włożyć go jeszcze na 5-10 minut do piekarnika).
Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Inspiracja: http://smaker.pl/przepis-chleb-z-kasza-gryczana,111043.html