Chleb z gruszką

Zdjęcie - Chleb z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z gruszką - brzmi trochę dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie.Przyjemnie wilgotny i bardzo aromatyczny.Miąższ wypełniony licznymi, drobnymi dziurkami, niesamowicie sprężysty!Lekko słodki i ku memu zaskoczeniu przypominający w smaku chałkę.Choć na drożdżach, zachowuje świeżość nawet dwa dni po upieczeniu.Bardzo polecam!

Zdjęcie - Chleb z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(przepis zaczerpnięty z niezawodnego blogu Amber)
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża gruszka obrana i pokrojona w kostkę
  • 200g wody
*w oryginale 200 g mąki pszennej chlebowej i 150 g mąki pszennej razowej

W misce wymieszać mąki i sól. Letnią wodę wymieszać z miodem i cukrem. Dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nastąpiła aktywacja drożdży.Wymieszać suche składniki z mokrymi i wyrabiać wszystko około 10 minut.Jeżeli ciasto będzie się kleić, podsypać blat mąką.Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy i ponownie wyrobić ciasto. Dodać pokrojoną gruszkę i delikatnie wyrobić.Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na godzinę. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, złożyć dwa - trzy razy .Uformować okrągły bochenek,włożyć do durszlaka lub koszyka. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.Wstawić blachę do piekarnika (w oryginale chleb był pieczony w garnku żeliwnym) i nagrzać go do 230°C. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na gorącą blachę. Piec około 45 minut (mój szalony piekarnik potrzebował godziny) - około 30 minut w 230°C, później zmniejszyć do 200°C.Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce.

Zdjęcie - Chleb z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy