Chleb z garnka (bez wyrabiania)

Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.

Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.

Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.

Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.

Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.

Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.

Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki pszenno - owsiane Pawła Małeckiego

Bułeczki pszenno - owsiane Paw…

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb gryczano-orkiszowy
1

Chleb gryczano-orkiszowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb orkiszowo kasztanowy na zakwasie. Piekarnia w sierpniu

Chleb orkiszowo kasztanowy na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki gryczano-słonecznikowe

Bułki gryczano-słonecznikowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułki do hamburgerów
1

Bułki do hamburgerów

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia

Chleb jak z Altamury - czerwco…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary