Chleb z garnka (bez wyrabiania)

Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.

Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.

Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.

Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.

Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.

Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.

Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z garnka (bez wyrabiania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia

Bułeczki orkiszowe pieczone me…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową

Bułki drożdżowe, pieczone meto…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bułki pszenne pieczone metodą solno- drożdżową. Lutowa Piekarnia

Bułki pszenne pieczone metodą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki do burgerów
1

Bułki do burgerów

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie)
1

Chleb z gara (pszenno-żytni na…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny