Chleb z fasolą i marchewką
Zachęcona smakiem chleba ze śmietaną, postanowiłam upiec następny, również z jej dodatkiem. Tym razem z fasolą i marchewką. Nie poszło mi jednak tak gładko jak poprzednio. O nie, nie! Piekłam go kilka razy i za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat! Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby nie wiem co się działo. Ale, żeby komuś „z zewnątrz” go zaserwować lub dać dziecku do szkoły, to się nie nadawał.
Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka.
Chleb na zakwasie z fasolą i marchewką
keksówka dł. 29 cm
160 g kwaśnej śmietany 18%
20 g letniej wody
100 g ugotowanej i zmiksowanej fasoli Jaś
50 g ugotowanej i zmiksowanej marchewki
250 g zakwasu żytniego
20 g świeżych drożdży
430 g mąki pszennej 650
1/2 łyżki soli
1 łyżeczka miodu
Fasolę i marchewkę zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną. Otrzymaną masę przełożyć do dużej miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać mątewką. Wsypać mąkę, na którą pokruszyć drożdże. Wyrobić ciasto mikserem przez około 10 min. W trakcie wyrabiania dodać sól i miód. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
Foremkę natłuścić i wysypać otrębami. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min.
Piekarnik nastawić na 200 C. Bezpośrednio przed włożeniem chleba, ścianki piekarnika i chleb spryskać wodą w sprayu. Piec około 50min. Ostatnie 10 min w temp. 180 C.