Chleb wiedeński z prażonym sezamem

Chleb wiedeński z prażonym  sezamem

Smaczny, chlebek bardzo przyjemny w przygotowaniu i wyrabianiu, nawet dla początkującego piekarza. Bezproblemowy i z oszałamiającym zapachem sezamu. W smaku i konsystencji przypomina bułkę wrocławską. Co prawda nie utrzymuje świeżości wiele dni ale z podanej przeze mnie porcji wychodzi niewielki bochenek, który u nas zniknął w dwa dni. 

Zdjęcie - Chleb wiedeński z prażonym  sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 niewielki bochenek

Czas przygotowania 3,5h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 90g wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 80g ciepłęgo mleka
  • 108 g mąki pszennej

Ciasto właściwe:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu uprażonych wcześniej na patelni na złoty kolor

Glazura:

  • Mleko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Składniki zaczynu mieszam ze sobą niedbale łyżką i odstawiam nakryte ściereczką na 1h.

2. Po tym czasie dodaję pozostała mąkę, sól i sezam oraz masło i wyrabiam gładkie ciasto(3-5min). 

3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 1h.

4. Po tym czasie formuję bochenek, układam go w koszyku do wyrastania, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 1h.

5. Piekarnik z blachą nagrzewam do 220st. Na gorącą blachę delikatnie przekładam chleb, smaruję go mlekiem, nacinam i piekę 30 minut.

6. Studzę na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów