Chleb wiedeński z prażonym sezamem
Smaczny, chlebek bardzo przyjemny w przygotowaniu i wyrabianiu, nawet dla początkującego piekarza. Bezproblemowy i z oszałamiającym zapachem sezamu. W smaku i konsystencji przypomina bułkę wrocławską. Co prawda nie utrzymuje świeżości wiele dni ale z podanej przeze mnie porcji wychodzi niewielki bochenek, który u nas zniknął w dwa dni.
Ilość: 1 niewielki bochenek
Czas przygotowania 3,5h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 90g wody
- 20g świeżych drożdży
- 1/2 łyżki cukru
- 80g ciepłęgo mleka
- 108 g mąki pszennej
Ciasto właściwe:
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki stopionego masła
- 200g mąki pszennej
- 1/4 szklanki ziaren sezamu uprażonych wcześniej na patelni na złoty kolor
Glazura:
- Mleko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Składniki zaczynu mieszam ze sobą niedbale łyżką i odstawiam nakryte ściereczką na 1h.
2. Po tym czasie dodaję pozostała mąkę, sól i sezam oraz masło i wyrabiam gładkie ciasto(3-5min).
3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 1h.
4. Po tym czasie formuję bochenek, układam go w koszyku do wyrastania, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 1h.
5. Piekarnik z blachą nagrzewam do 220st. Na gorącą blachę delikatnie przekładam chleb, smaruję go mlekiem, nacinam i piekę 30 minut.
6. Studzę na kratce.
Smacznego!