Chleb toskański

Chleb toskański

Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. :) Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam to robić i ciągle dopisuję do mojej listy „do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało mi się upiec. Ledwo zmieścił mi się w piekarniku… ale pięknie się upiekł i pysznie smakował. Poza tym taki ogromny bochen naprawdę robi wrażenie… :) W Dniu Światowego Dnia Chleba zapraszam na chleb toskański… :)

Chleb toskański

Składniki:

  • 300 g zakwasu pszennego
  • 600 g wody
  • 1 kg mąki chlebowej pszennej
  • 1 saszetka suchych drożdży 7g
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki dobrze wyrobić aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości. Następnie uformować bochenek (po wyrośnięciu jest ogromny i ledwo mieści się do piekarnika) i zostawić, przykryty ściereczką na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Można naciąć chleb przed pieczeniem.

Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i po wstawieniu chleba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny… ostatnie 10 minut najlepiej odwrócić chleb, żeby podpiec spód.

Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200451574312101&set=a.10200451574072095.1073741833.1238989345&type=3&theater

Niniejszy post powstał specjalnie z okazji Światowego Dnia Chleba, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapraszam tutaj:
PL: http://www.kochtopf.me/swiatowy-dzien-chleba-2013-8-edycja
EN: http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów