Chleb sodowy
W książce „How to bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową, ale niestety nie uchowało się nic do zdjęć końcowych – za szybko zniknął… ;-) Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;)
Chleb sodowySkładniki:
- 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml maślanki
1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć.
3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką.
4. Piec około 30 minut aż nabierze złotego koloru i uderzany w spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF