Chleb serowy
To po prostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia!
Chleb serowy – składniki:- 400 g mąki pszennej
- 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody)
- ok. 300 ml wody
1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin.
2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Gorące (trzeba bardzo uważać!!!) naczynie wyjąć z piekarnika i przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce.
4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy.
Smacznego
Znalezione na:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html