Chleb Rzemanki
Z powodu braku chleba w pobliskim sklepie i pogody niesprzyjającej poszukiwaniom w bardziej odległych miejscach postanowiłam , że sama własnoręcznie i osobiście go upiekę ! W Galerii Potraw jest mnóstwo przepisów , ale ja szukałam takiego , który będzie możliwie najprostszy i nie wymagający zbyt wielu składników . Taki jest właśnie chleb Rzemanki :) http://dodatki.net/i/chlebrzemanki
Trochę zmieniłam przepis , bo nie miałam wszystkich składników
Składniki :
- 1 kg mąki pszennej
- 5 łyżek mąki gryczanej (w oryginale mąka żytnia razowa )
- 7 dag. drożdży , 1 łyżka miodu i 1/3 szklanki ciepłej wody - na zaczyn
- 7 łyżek płatków owsianych
- 1 litr ciepłej wody
- 5 łyżeczek soli
- ziarna sezamu do posypania
Zrobić rozczyn z drożdży , miodu i wody . Mąkę zmieszać z suchymi składnikami . Dolać zaczyn z drożdży ( gdy podwoi swoją objętość ) mieszając wszystko drewnianą łyżką oraz wodę , aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany . Odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto przelać do dwóch blaszek keksowych ( wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą ) i zostawić do wyrośnięcia . Gdy ciasto osiągnie górną część blaszki , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1 godzinę na termoobiegu .