Chleb rycerski

Chleb rycerski
Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb rycerski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 dag mąki pszennej
  • 330 ml naturalnego kwasu chlebowego
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • mąka pszenna chlebowa po podsypania
Przygotowanie

Kwas chlebowy przelewamy do garnka, lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem. 


W misce mieszamy mąkę i sól, a następnie dodajemy kwas z drożdżami i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 h. 


Wyrośniętą masę wykładamy na stolnicę wysypaną dużą ilością mąki i formujemy bochen. Odstawiamy jeszcze na 1 h do wyrośnięcia. 


Pieczemy na blasze w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 40 min. 


Chleb możemy posypać dodatkami wg uznania np. makiem, płatkami owsianymi.

Kategorie przepisów